Лечение на абразия и БРУКСИЗЪМ
 

Прекомерната употреба на кока-кола, газирани напитки, включително „диетични” и „фитнес” напитки, натурални сокове от кутия, които съдържат голямо количество добавени киселини, прекомерната употреба на цитрусови плодове, оцет и други киселини, неконтрулираното стискане на зъби, провокирано от ежедневния ни стрес, водят 100% до преждевременно (патологично) изтриване на дъвкателните повърхности на постоянните зъби. Успоредно с това изтриване (което остава незабелязано от притежателя си),настъпват промени и в темпоро-мандибуларната става (компресия на ставния диск), което продължава да задълбочава проблема-появава се необяснимо главоболие, което пък нашите колеги невролози не могат да овладеят. Това е начина и етапите през, които се минава, за да се получи това неприятно гравоболие, и което ни прави нетрудоспособни. Получава се т.нар. дяволски кръг - едното изменение задълбочава другото. 

Няколко думи за дъвкателното натоварване на зъбите

Нормално е зъбите да се износват по 1 микрон на година. Всяко по-бързо износване се смята за патологично. Тъкмо то е причина за редица функционални и естетични проблеми – промени в лицето, челюстната става, болки в лицево-челюстната област.
Намаляването на височината на зъба води до промяна в съотношението и с ширината му, като по този начин става причина за отдръпване и оголване на венеца, както и за различни шиечни кариеси и други дефекти. Трябва да се отбележи, че дори изтриване от 1 мм, което всъщност средно е 10-20% загуба на височината на зъба, е вече значително.

 


Какво да правим при износване на зъбите?
Износването почти винаги засяга всички зъби, в една или друга степен. При начални форми на изтриване на зъбите, обикновено се пристъпва към покриването им с флуорни лакове, наслагване на композитен материал. Средното износване и изтриване на зъбите често налага повдигане на захапката или удължване на фронталните зъби с композит или фасети.
Само при много напреднали и крайни форми на изтриване, типични за напредналата възраст, може да се наложи корекция с корони. Важно, при какъвто и да било тип коригиране при износване на зъбите, е то да става винаги двустранно и на всички зъби.


Износването и изтриването на Вашите зъби се задълбочава,когато:


  • Пиете повече от 4 чаши сок от цитруси на ден
  • Консумирате газирани напитки повече от 3 чаши дневно
  • Имате навик да смучете лимони
  • Ако сте здрав човек, който спортува всеки ден активно, и сте изложен на дехидратация 
  • Ако страдате от астма и употребявате всекидневно инхалатор 
  • Ако страдате от стомашен рефлукс или булимия
  • Ако сте дегустатор на вина
  • Ако злоупотребявате с алкохол
  • Прекомерно, агресивно и неправилно четкане на зъбите 


Използвайте вертикална, а не хоризонтална техника на четкане. Не се притеснявайте да се обърнете към нас, ако смятате, че техниката ви на почистване е неправилна

 

 

 

© www.venusdent.com & Design. All rights reserved.