ПРЕГЛЕД И ПРОФИЛАКТИКА
 

 

Редовното почистване на зъбите с паста, четка и конец е първата предпоставка за здрави зъби. Другата важна предпоставка са прегледите при зъболекар – поне веднъж годишно. Всеки трябва да ги прави, защото прегледите са най-добрата профилактика на стоматологичното здраве – дори да има някакъв проблем, усложненията ще бъдат избегнати. Така редовните прегледи са далеч по-икономичният вариант за поддържане на зъбите. 


Какво се случва по време на прегледа?

 • Оглед - Вашият зъболекар оглежда внимателно зъбите и устната кухина за състоянието на венците, за кариеси, за стари компрометирани пломби и инфекции. Опитното око на стоматолога вижда неща, които вие няма как да видите, например джобове на венците, които са сигнал за пародонтално заболяване; кариеси под съществуващи пломби или мъдреци, които могат да причинят проблем в бъдеще.
 • Почистване - Зъболекарят почиства зъбния камък. Натрупването му уврежда венците и води до пародонтит - кървене, образуване на джобове, лош дъх, разклащане на зъбите. В нашата практика освен ултразвуковото почистване на зъбите прилагаме и допълнително полиране и първично избелване със специален апарат AquaCare. С него се премахват налепът от цигари, кафе, вино и др. Усещането след почистване е изключително приятно.
 • Лечение - Понякога зъболекарят отстранява някакъв малък проблем паралелно със самия преглед. При нас например при първото посещение може да почистим зъбния камък или ако няма такъв, да премахнем оцветяванията от кафе, цигари, вино с AirFlow. Освен това ще напрaвим снимки със специална дигитална камера на всички проблемни зъби и зони във вашата уста.
 • Препоръка - След прегледа стоматологът назначава програма за лечение. В нашия кабинет това става в диалог с пациента. Неговите въпроси са добре дошли.

Колко често е необходимо да се извършва преглед?
Зависи от това:

 • Какви грижи полагате за своите зъби
 • Колко бързо образувате зъбен камък
 • И колко сте загрижен за собственото си зъбно здраве

 

Професионална хигиена


Професионалното почистване е единственият начин за отстраняване на зъбен камък. Прекомерното му натрупване по зъбите е причина за увреждането на венците (пародонтит). Почистването, което прави стоматологът, спомага за изглаждане на повърхността на зъбите и пломбите и предотвратява натрупването на зъбна плака.Тя представлява бактериален филм, който се натрупва по зъбите всеки ден. Освен това при почистването се отстраняват някои петна и резултатът е, че зъбите изглеждат по-бели, по-красиви и естествено чисти.

 

Имайте предвид

 • Важно е да миете зъбите редовно с паста и четка за зъби, а трудно достъпните места да ги почиставет с дентален флос (конец).
 • Ако имате пародонтит и произтичащ от това лош дъх, вашият стоматолог може да ви предпише използването на специален иригатор, с който да прочиствате със струя венечните джобове.
 • Лошият дъх може да е в резултат от лепкавата плака и остатъците от храна, полепнала върху езика, който може да стане белезникав на цвят. Това личи най-добре, когато се разболеете. В такъв случай зъболекарят може да ви посъветва да използвате специален инструмент за почистване на езика.
 • Ако страдате от сухота в устата, стоматологът препоръчва да се използва изкуствена слюнка. Поемането на повече течности също помага.
 • Лошият дъх може да бъде симптом на сериозни здравни проблеми – инфекция на дихателната система, синузит, хроничен бронхит, диабет, стомашно-чревно, чернодробно или бъбречно заболяване. Ако лошият дъх не отшуми след стоматологично лечение или ако имате и други симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ.


В нашия кабинет отдаваме голямо значение на прегледа и професионалното почистване на устната кухина. Нашият стремеж е да култивираме у пациента навик да посещава своя зъболекар с удоволствие. Прегледът е ключов момент за пациента, защото:

 • така се извършва профилактика на стоматологичните заболявания
 • тогава стоматологът очертава стратегия за поддържане на стоматологичното здраве.

Обучение в лична хигиена

 1. Задължително мийте зъбите си два пъти (но не по-често) дневно с паста за зъби, 
  съдържаща флуор.
 2.  След измиване вечер почиствайте зъбите с дентален конец, а след това изплаквайте
   устата с вода за уста, съдържаща флуор. Тя спомага за намаляване на кариеса, независимо от възрастта.
 3. Защо флосването (почистването на зъбите с дентален конец) е толкова важно?  Защото така се почистват междузъбните пространства, а това спомага за предотвратяване на болестите на венците. Най-тежкото заболяване на венците, което за съжаление е масово разпространено, е пародонтитът. При него се уврежда носещата кост на зъбите. Така може да се стигне дори до загуба на здрави зъби.
 4. Ако венците кървят при миене с четка, това е сигнал за пародонтит. Посетете своя стоматолог за подробен преглед и лечение.
 5. Изберете четка с изкуствени влакна, но от типа средно твърда (medium). Главата на четката трябва да бъде достатъчно удобна за вас.
 6. Подменяйте четката за зъби на всеки три месеца. Всяка четка се превръща в депо за болестотворни бактерии след определен период от време.
 7. Ако изпитвате болка в областта на челюстта, вероятно стискате и скърцате със зъби, докато спите. Ние ще ви препоръчаме специално нощно приспособление, което предпазва зъбите и темпоромандибуларната става по време на сън.
 8. Посещавайте зъболекар поне 2 пъти годишно.

Зъби и хранене

 1. Консумирайте храни, богати на калций – нискомаслено прясно мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал.
 2. Консумирайте повече храни, които естествено почистват зъбите – ябълки, моркови, изобщо сурови плодове и зеленчуци, както и богати на витамин С храни заради здравето на венците (цитруси, броколи, киви и др.).
 3. Най-вредни за зъбите са лепкави сладки храни като дъвчащи бонбони, локум, шоколадови бонбони и торти. Те полепват по зъбите, почистват се трудно и стават хранителна среда за бактерии, които рушат зъбите. Тези храни са най-опасни, когато се поемат между основните хранения.
 4. Препоръчително е да изплаквате зъбите с вода след всяко хранене. Когато обаче консумирате кисели храни (напр. лимони, киви, портокали), не бързайте да изплаквате устата веднага след това. При консумация на кисела храна се отделя голямо количество слюнка, която естествено почиства зъбите. Ако бързо изплакнете устата, ще я лишите от естествената й защита срещу киселите храни.
 5. Цигарите, кафето, черният чай, червеното вино и някои плодове (касис, боровинки, къпини), когато се консумират редовно, могат да потъмнят цвета на вашите зъби.
 

 

 

© www.venusdent.com & Design. All rights reserved.