Терапия с ботокс
 

„Дозата прави лекарството”: терапии с ботокс

Друга значима за подмладяващите терапии субстанция е ботулиновия токсин. Този силно отровен газ предизвиква парализа на жизнено важни мускули.
Инжектиран подкожно над засегнатите мускули в лечебни дози, обаче, има по-скоро релаксиращо действие. Използва се в офтамологията при кривогледство, при детска церебрална парализа, в хирургията, в гинекологията, а отскоро и при лечение на мигрена. В нашата, лицевата област, се използва за подобряване симетрията на лицето, както в спокойно състояние, така и при мимика.
В последното десетилетие приложението на ботокса се разшири под формата на апликации в средната и долната трета на лицето, като и на шията. Използването му за един предсказуем естетичен резултат изисква забълбочени и детайлни познания на лицева анатомия и сложните мускулни взаимодействия в тази област. Приложението му може да даде и лош резултат, ако се прилага непрофесионално. Правилно и професионално назначена и проведена ботокс - терапия е съпътстваща при много естетични процедури, като удължава тяхното действие. Например, при попълване на бръчки и аугументация на кожата с филъри, при лазерни подмладяващи процедури и при хирургичен лифтинг.
Прилагането на ботокса в средната и особено долната трета на лицето е неразривно свързано с денталната естетика и би трябвало да бъде обект на денталната медицина. В днешно време най-често се използва за блокиране на свръх мобилността на горната устна, при мимики, предизвикващи бръчки тип „баркод”, както и при прекомерното повдигане на горната устна,при т.нар. „палаво носле” - да се премахне подвижността на връхчето на носа при различни мимики. Ботокса се използва в нехирургичния фейс-лифтинг за постигане на „лицето на Нефертити”.

Приложението на ботокса при лечението на бруксизъм (скърцане със зъби) и гингивална усмивка ( gummy smile)

При бруксизъм се инжектира доза в зависимост от възрастта, пола и степента на хипертрофия на масетериалния (дъвкателния) мускул. Ефектът настъпва до 14 дни и трае до 6 месеца. Целта е - да се намали превалиращия тонус на този мускул-затваряч, в резултат на който се изтриват зъбните повърхности. На последния Световен семинар в Монте Карло по естетична медицина този метод на лечение беше официално предложен вместо шините,които се носят денонощно.
Друго лечебно приложение на ботокса в нашата практика е лечението на т.нар. „гингивална усмивка” (gummy smile). Това е усмивка, при която се вижда голяма част от венеца над горните зъби. С прилагането на ботокса (въпреки че лечебния ефект е временен, до 11 м), ние избягваме драстичнито и скъпо струващо и болезнено хирургично и след това задължителното протетично лечение.
Как бихте искали да бъдете лекувани, избирате единствено Вие, нашият професионален съвет може да Ви бъде само от полза.

 

 

 

© www.venusdent.com & Design. All rights reserved.