Хиалуронови филъри
 

ХИАЛУРОНОВИ ФИЛЪРИ 


Процесът на стареене в областта на лицето се изразява с комплекс от промени на ниво клетки и на ниво меки тъкани. Променя се структурата на кожата, влошава се мастната обмяна, а земното притегляне, замърсената околна среда и вредните навици действат подмолно, но неумолимо. Веждите се смъкват, обемът на тъканите в областта на скулите намалява, бузите провисват, образува се двойна брадичка. Появяват се линии, а после и типичните бръчки – „бръчките на безпокойството” в областта на челото, бръчките тип „пачи крак” на околоочния контур, заешките бръчки, хоризонтално разположени по гърба на носа, бръчките тип ”баркод” - вертикално на горната устна, бръчките на смеха и др. В миналото възстановяването на контура и хармонията на лицето се е решавало основно с хирургични методи, но те не могат да възстановяват загубения обем на тъканите. Това обяснява и факта, че след интервенциите със скалпел, като например лифтинг за изглаждане на бръчките, често се наблюдава влошаване на първоначалното състояние на пациента от естетична гледна точка. Мистерията на този феномен се дължи на допълнителната загуба на обем при подмладяващите хирургични техники.
Нoвата философия в естетичната медицина на лицето се базира на разбирането на нуждата от 3D възстановяване на меките тъкани, т.е. нуждата от възстановяване на обема им, а не само на изглаждане на бръчките.


Добре дошли в 21 век, когато безкръвните естетични методи са на път да изместят скалпела!


Къде е ролята на денталния лекар и естетичната дентална медицина на територия, на пръв поглед завоювана от дерматолози и естетични хирурзи? Докъде се разпростират нашите права като дентални лекари да се намесваме и изказваме своята компетентност извън зъбната патология? Въпреки обърканите понятия как е най-точно да бъдем наречени - зъболекари, стоматолози, дентисти или дентални лекари (според годината на дипломирането ни) - работата ни в областта на денталната естетична медицина налага естествено да разширим и обсега на професионалната си компетентност. Работейки в областта на естетичната дентална медицина, ние не само лекуваме зъби, а проектираме и постигаме нов дизайн на усмивката. При ортодонтско лечение и поставяне на протези променяме положението на ставата, позицията на фронтални зъби, което води до индиректни промени в профила на долна трета на лицето. С повдигането на захапката при напреднала абразия променяме и височината на долната трета на лицето, а оттам и съпътстващите положителни промени в пропорциите на лицето. С коригиране на долна челюст коригираме и лицевата асиметрия. Ако така лекуваният от нас пациент се обърне към дерматолог за терапия с ботокс в долната трета на лицето, може да се получи нежелан резултат в областта на устните или асиметрия на лицето. Това неизбежно ще повлияе и на постигнатия от нас добър клиничен резултат. Тогава чия ще бъде моралната отговорност - на дерматолога, поставил неправилно ботокса или филъра, или на денталния лекар?
Хиалуроновите филъри се прилагат с голям успех за безкръвно скулптуриране на лицето и за изглаждане на бръчките. В кожата хиалуроновата киселина отговаря за хидратацията на кожата, привличайки молекулите на водата и образувайки матрица, в която са вплетени колагеновите и еластични влакна. С възрастта количеството на хиалуроновата киселина намалява, което от своя страна редуцира хидратацията на кожата. В резултат намаляват пълнотата и обемът на меките тъкани.


Хиалуроновата киселина се прилага инжекционно под няколко форми:


Биоревитализанти под формата на тоник. Съдържат аминокиселини, нуклеинови киселини, антиоксиданти и чиста хиалуронова киселина. Подходящи са за рехидратация на кожата и профилактика на бръчките при млади хора.
Дермалните филъри са под формата на инжекционен гел. Действието на хиалуроновия филър е от 6- 12 месеца и е обратимо.
Геловете на основата на хиалуроновата киселина са най-често използваните за промяна в контура на лицето. Приложени инжекционно, те служат като подплънки (филъри) на загубилите еластичност и сочност тъкани на лицето. Наред с лифтинг ефекта, контурите на лицето възвръщат предишната свежест и обем.

 

 

 

© www.venusdent.com & Design. All rights reserved.