Реставрация
 

Възстановяванията върху естествени зъби могат да бъдат изработени от различни материали:

Металокерамиката и особено чистата керамикa (безметалната керамика) се наложиха в последните десетилетия благодарение на своята висока естетика, с дълготрайността и устойчивостта на цвета и формата. Сред недостатъците на тази технология са обширното и значително изпиляване на зъба и високата цена. Много често под металокерамичната корона се налага умъртвяване на зъба, което води до допълнителна загуба на зъбна тъкан, а по-късно и отслабване на зъба.

Реставрацията (изграждането, възстановяването на контура и морфологията на зъба) на малко или много разрушени зъби с композит (нано-,микро-хибриден) съществено конкурира керамичните и металокерамичните конструкции благодарение на изключително важните си предимства: не изисква лабораторен етап, което елиминира грешки в предаването на информация. Предлага много добра естетика, която зависи от времето, необходимо за реставрацията на зъба. Колкото повече време отделите на реставрацията с композит, толкова по-красив е резултатът. Процедурата по реставрирането на зъба е доста сложна и трудоемка. Последното особено важи за художествените реставрации, които се правят при много по-трудната влажна среда в устата, при ограничено осветление на работното поле, спрямо улеснените условия в зъботехническата лаборатория, където се изработват короните, мостовете и фасетите. Адхезивната технология за съединение на композита със зъбната тъкан укрепва зъба. Виталните (живи) зъби си остават живи. Едно от преимуществата на композита е, че позволява поправки с времето, които не могат да се осъществят при короните и мостовете. Реставрацията с композит като процедура на слепване на композита с тъканите на зъба осигурява здравина и еластичност, близка до тези на естествения зъб. Зъбът остава жив. Перфектна естетика, конкурираща керамичните конструкции, но без да се отнемат безвъзвратно здрави зъбни тъкани, както е необходимо при керамичните и металокерамичните конструкции. Голямо предимство на композита обаче си остава възможността за поправяне и корекции след известен период, без да се налага цялостна замяна както при керамичните и изцяло керамичните мостове и корони.


Инлей, Оверлей, Онлей – лабораторно изработени керамични пломби

Вече е напълно възможно пломбите за бъдат "невидими", т.е., да се слеят с останалата част на зъба и да бъдат трайни повече от 15 години.
Въпреки че композитните фотополимерни пломби почти напълно изместиха старите не есетични амалгами, те не можаха да достигнат трайността на амалгамите, която е повече от 15 години. В този аспект нито амалгамата, нито композитните пломби успяват да достигнат желанията на пациентa за дълготрайност и естетичност едновременно.
Ако фотополимерните пломби не са направени с платно, изолиращо зъба от слюнката, наличието на микропроцеп (просмукване) между пломбата и зъба е неизбежно. Това означава, че слюнката и бактериите в нея ще проникнат през този процеп и това ще доведе до кариес под пломбата.


Предимства на лабораторните пломби от чист порцелан-инлей, оверлей, онлей, последен 'писък' в тенденцците на естетичната стоматология

1. Абсолютно са избегнати недостатъците на композитните фотополимерни пломби като свиване при полимеризация и микропросмукване на слюнка и бактерии.
2. Трайност над 15 години.
3. Тъй като се изработват в лаборатория (индиректно), могат абсолютно да се слеят по цвят и форма с останалата част на зъба.


Недостатъци:

1. Предполагат повече посещения отколкото за обикновена директна композитна или амалгамена пломба.
2. Висока цена: до 5-10 пъти по-висока от цената на директните композитни бели пломби.
3. Изискват изключителна прецизност при работа, know-how на зъболекаря и топ лаборатория.

За разлика от металокерамичните корони, които вече се смятат за отживелица и по-скоро остават в историята, ако имате стари корони за подмяна, те могат да бъдат направени от порцелан без наличие на метал под него. Това са новите high-tech технологии, известни като чиста или безметална керамика. Тези корони представляват най-естетичното решение за предни зъби. Те са напълно невидими и неразличими от естествените зъби. Разбира се тези high-tech конструкции трябва да бъдат изработени в екип- от кабинет и лаборатория,които задоволяват претенциозността на всеки един етап от изработката на тези конструкции.,където нивото на пропуски и грешки е сведено до абсолютния минимум и  остротата на погледа и сръчността на ръцете са не могат да се заменят от нищо друго.
Като алтернатива на чистата керамика се прилагат композити (фотополимерни смоли), които по естетика не отстъпват на керамиката. Но поради по-голямата си крехкост и тенденция да променят цвета си с времето, тези композитни корони и мостове могат да се прилагат ограничено само на по-малко натоварени зони и ако захапката позволява това.

Фасети от порцелан

Ако предните зъби са криви или силно оцветени, неподдаващи се на избелване или отчупени и с грапавини по зъба, фасетите от порцелан могат да извършат истинска революция с фасадата по отношение на профил, форма и цвят. Тъй като изработването на фасетите е изкуство и изисква специално know how, вие ще установите, че може би не всеки зъболекар се чувства комфортно да се заеме с тази задача.

Какво представляват фасетите?

Това са порцеланови плочки, тънки колкото изкуствения маникюр. Те се залепят върху предната повърхност на зъба с тънък, но много здрав слой полутечен адхезив (лепило). Фасетите са прецизно оформени, на първо място, за да пасват точно на естествения зъб, и на второ място – за да подобрят формата му. Порцелановите фасети ще направят зъбите по-гладки, равни, а също и по-дълги. И разбира се, по-бели.

Каква е процедурата при изработването им?

 • Първо посещение: консултация - Вашият зъболекар ще установи дали сте подходящ случай за фасети, защото понякога има известни ограничения. Например ако зъбите ви са много криви, ние ще Ви препоръчаме ортодонтско лечение. Ако има сериозно счупване или разрушение на зъба, ще ви посъветваме да си поставите керамична корона вместо фасета. Ако предстоят корекции на няколко фронтални зъби с промяна на тяхната форма, по време на това посещение ще ви вземем отпечатъци, от които в лабораторията се отливат модели на вашите зъби.Тези модели ще се използват за восъчен проект на променената форма на новите зъби. По този проект се правят и временните фасети от фотополимер или пластмаса, докато се изработват постоянните.
 • Второ посещение: подготвяне на зъба за фасета - Това означава премахването на тънък слой емайл, обикновено 0,7 - 0,8 мм, т.е. с дебелина на черупка от яйце. Още на същото посещение ще ви поставим временни фасети от фотополимер с новата форма.
 • Трето посещение - Този път вземаме отпечатък от вече подготвения зъб и изпращаме отпечатъка в лабораторията.
 • Четвърто посещение - Изпробваме полуготовата фасета откъм цвят и точност към повърхността на зъба и я връщаме в лабораторията за допълнително и финално оформяне и оцветяване. Още същия ден след това тя може да бъде циментирана. Циментирането е постоянно.

 • Предимствата на фасетите

 • Фасетите са по-трайният и естетичен вариант в сравнение с бондинга. Бондингът се извършва с помощта на композитен материал, а фасетите се изработват от порцелан.
 • Дават възможност да се постигне абсолютна естественост на зъба, неразличаващ се от останалите.
 • Порцеланът щади венеца и не го уврежда.
 • Порцеланът не променя цвета си с времето.
 • Цветът на порцелана може да се подбере така, че потъмнелите зъби да изглеждат по–бели.
 • По-щадяща работа върху зъба, минимално пилене в сравнение с короната.

 • Недостатъци

 • Доста висока цена - около 5 пъти по-висока от цената на бондинга с фотополимер.
 • Веднъж подготвени за фасети, за зъбите процесът е необратим, тъй като макар и тънък, слоят от емайла на зъба е премахнат.
 • Тъй като процедурата е изключително прецизна и изисква определени умения, не всеки зъболекар се чувства достатъчно уверен да проведе такава корекция.

 • Накратко

 • Фасетите са изключително здрави, те не падат и не се отлепят, но е нереалистично да се мисли, че траят цял живот.
 • Едно е сигурно: при добра грижа от страна на пациента те ще издържат 10 и дори повече години.
 • Във всеки случай, ако си поставите фасети, ще трябва да избягвате някои навици като гризане на нокти, чупене на орехи или отваряне на бутилки със зъби. Никой не може да гарантира, че фасетите ще устоят на такава агресия.

 • Фотополимерна пломба

  Това е широко известно понятие. Най-ниското ниво на зъбна реставрация: по-евтина, изисква по-малко време за работа около 30 мин.; със средна до ниска естетичност, но все пак по-добра от тази на амалгамата. С времето пломбата се свива и допуска просмукване на слюнка в микропроцепа между пломбата и зъба. С годините тази влажна среда подкопава пломбите, а това налага периодичната им подмяна, за да не се увреди самият зъб.
  Реставрация - Реставрацията е възстановяване на зъбните тъкани при по-съществена загуба на такива, т.е. при загуба на опорни структури на короната. За реставрация се използва композит и се постига много по-висока зъбна естетика.  Процедурата може да се осъществи само от специално подготвен стоматолог и изисква дълъг и прецизен процес на работа.
  Художествена реставрация - Художествената реставрация е възстановяване на тъканите на зъба в естетическите параметри на зъба. Процедурата може да се осъществи само от тясно специализиран стоматолог, изисква неограничено време за работа, а резултатите се отличават с ексклузивност. Художествената реставрация се основава на принципа на мимикрията, т.е. създаване на изкуствена структура, която силно наподобява естествената. Тази технология позволява възстановяването не само на формата и функцията на зъба, но и предаването на неговата вътрешна структура по отношение на прозрачност, както и на плавния цветови преход от шийката към режещия край. В същото време се възстановява и микрорелефът на зъбната повърхност.

  Параметри

  Пломба

  Реставрация

  Художествена реставрация

  Време за изработка

  20-30 мин.

  60 мин.

  без лимит на времето, ако се наложи и цял ден

  Необходими умения от страна на стоматолога

  Достъпна за изпълнение от всеки стоматолог: еднослойна техника

  Специална подготовка: 2-3 слойна техника

  Ексклузивна реставрация, излизане от рамките на стандарта, авторско изпълнение - както при художественото изпълнение на една картина. 3-4 слойна техника

  Ниво

  комунално

  специализирано

  авторство, ексклузивност

  Заплащане

  стандартно

  Според времето, часовете

  Заплащане за ексклузивност

  Що е художествена реставрация?

  Красотата на лицето в много случаи се определя от привлекателната усмивка, очарованието на която зависи от състоянието на Вашите зъби. А от какво зависи красотата на самия зъб?
   
  ФОРМА, ЦВЯТ, ПРОЗРАЧНОСТ, БЛЯСЪК - ето компонентите, на които се опират зъболекарите, за да създадат идентични на естествените зъби. Технологията за постигането на тази амбициозна цел се нарича художествена реставрация и се счита за една от най-перспективните в областта на денталната медицина. Усвояването й изисква големи усилия от страна на стоматолога. Този, който се занимава с художествени реставрации, обединява в себе си зъболекар, художник, скулптор, даже и психолог.
  Материалите, с които може да се изпълняват тези сложни реставрации, са известни от 1-2 десетилетия, но едва тяхното подобрение в резултат на достиженията на съвременната наука позволи на зъболекарите, занимаващи се с художествена реставрация, да възстановят всеки зъб, дори и такъв, който е толкова разрушен, че е необходимо да се “облече” в корона. Затова много допринесоха и нано-композитите – венеца на нанотехнологиите в стоматологията.  

  Сбогом на металокерамиката? Новите композити

  Днешната реставрационна стоматология е фокусирана върху намаляване на травматизма на зъбите при подготовката на зъба - по-малко пилене, щадящо отнемане само на засегнатите от кариес зъбни слоеве. Нещо, което е немислимо при изпиляването за корона, например. Не напразно се смята, че короните и в частност металокерамиката, ще излязат от употреба поради агресивността, с която заедно със засегнати зъбни слоеве се отнемат безвъзвратно здрави тъкани. Металокерамичните корони, дори мостове, ще бъдат абсолютно заменени от реставрациите на зъбите. Но това става възможно благодарение на новите композитни материали, композитите от ново поколение, които правят химическа връзка със зъба и образуват с него едно монолитно цяло.
  Стоматологът, занимаващ се с художествени реставрации, трябва да бъде в известна степен скулптор, художник. Той трябва да пресъздаде и възстанови всички тънкости на загубените слоеве на зъба, вследствие на кариес, счупвания (фрактури) или изтриване на зъбите. Учените различават няколко основни групи зъби. Но въпреки това всеки от нас има индивидуална, уникална форма на зъбите.

  „Мъжки” или „женски” зъби

  По мнение на доктор Ломбарди полът оказва влияние на формата на зъба. По зъбите точно може да се каже дали принадлежат на мъж или жена. Счита се, че при жената окръглените ъгли на горните резци придават привлекателност и се свързват с младежко-сексуалното излъчване. Много често само заоблянето на ъглите на резците (наречено „художествено контуриране на зъбите”) придава на усмивката моментална привлекателност. Докато на мъжете повече отиват резци с ъгли близки до 90 градуса. Всички тези тънкости зъболекарят трябва да пресъздаде в художествената реставрация.

  Цветове, отсенки, полупрозрачност

  Цветовата гама при реставрациите е значителна - повече от 20 вида оттенъци, които позволяват максимално да се имитира природното съвършенство на зъба. Както художника смесва цветовете, напластява ги един върху друг, така и стоматологът трябва слой по слой, цвят по цвят да наслоява материалите върху зъба в малки пропорции, които се втвърдяват със специални светлодиодни лампи. Образуваната обща конструкция зъб-реставрационен материал се доближава по твърдост до естествения емайл.
  Важен критерий за естествената красота на зъба е способността му да пропуска светлина или т.нар. полупрозрачност, която се увеличава от шийката към тялото, като режещият край е почти напълно прозрачен.
  Зъбът, облечен в металокерамична корона, не притежава тази полупрозрачност -защото всяка металокерамика съдържа метал, а металът не пропуска светлина за разлика от зъбните тъкани. Затова при металокерамичната корона полупрозрачността се вижда само по края на короната, свободен от метал. Използвайки композитите, стоматологът може напълно да управлява тази прозрачност и реставрацията да е напълно идентична с естествения зъб.

  Млади зъби

  Опитните стоматолози знаят, че красотата на зъбите се придава от прозрачните режещ край, който се изтрива с времето. Ако този режещ край е добре изразен това се възприема като младост и красота. Практически винаги, когато се възстанови прозрачността и формата на зъба, се постига подмладяване на пациента. Особено важно е да се възстанови тази прозрачност при пациентки от средна и над средната възраст. След полировката и шлифоването художествената реставрацията придобива блясък, характерен за естествения зъб.
  Сам по себе си обаче материалът не може да осигури ефекта на подмладяването на зъба. Нужни са опит или направо казано талант от страна на стоматолога. Това особено важи за реставрациите, които се правят при много по-трудните условия в устата, при ограничено работно поле на зрение, спрямо далеч по-улеснените условия в зъботехническата лаборатория, където се изработват короните, мостовете и фасетите.

  Повече време, много майсторство

  Технологията на художествените реставрации позволява да се възстановят разрушените в резултат на кариес, травма или изтриването на зъбите. Зъболекарят може да коригира формата им, наклона, размера или цвета, които по една или друга причина (наследственост, лекарствени и токсични причини, травми) не съответстват на своите природни параметри, нито на естетичните виждания на пациента.
  Но най-голямото достойнство на художествената реставрация си остава, че тя позволява да се съхрани зъба жив и предотвратява ненужното изпиляване на здрави зъбни тъкани. Средното време за една реставрация е 3-4 часа, но при по-особени случаи може да отнеме и по-дълго време.
  Повече подробности може да получите при преглед и консултация в нашия кабинет.виж тук(да е активно)

  За съжаление изкуствените зъби си личат от пръв поглед. Но нали не се вижда от самолет… Този естетически проблем е сред приоритетите на съвременната стоматология, която внедрява все по-нови материали и

   

   

   

  © www.venusdent.com & Design. All rights reserved.