ЕНДОДОНТИЯ
 

 

Ендодонтия - (ендо) вътре и (донтия) в зъба. Зъбната пулпа е тъкан (съставена от нерви, кръвоносни съдове и други тъкани) разположена вътре в зъба. Нейната функция е свързана с растежа на зъба (коронката и корена), а след това осъществява физиологичния отговор на различни дразнители през целия живот. Специалността eндодонтия разглежда биологията, физиологията, патологията и лечението на зъбната пулпа. Стоматолозите наричат този процес – кореново лечение.


Най-честите причини за възпалението или инфекцията на зъба са :

  • Зъбният кариес (най-често големи, дълбоки кариеси).
  • Натрупаният ефект от сменянето на няколко пломби.
  • Изборването, загряването и дезинфекцията .
  • Травматични инциденти.

 

Микроскопска ендодонтия (Лечение на коренови канали под микроскоп)
Усложненията, които се причиняват от нелекувания зъбен кариес са пулпити и периодонтити (възпалителни процеси на пулпата и периодонциума на зъба).  При тях се провежда ендодонтско лечение или т. нар. лечение на кореновоте канали. Особено важно е ползването на микроскоп в ендодонтията. По този начин процентът на успешното ендодонтско лечение се увеличава значително. В зависимост от диагнозата лечение се провежда в едно, две или повече посещения. Под микроскоп се извършват рутинните манипулации като изолация с кофердам, почистване, обработване (с безжичен ендомотор MORITA архивиращ подробна информация за цялостното лечение и изготвящ индивидуален протокол за всеки пациент) и запълване на кореновите канали (с метод на топла кондензация – B&L system). По-компликатните случаи като откриване и затваряне на перфорации, байпасиране или изваждане на сепариран инструмент в кореновия канал със специално създаден за работа под микроскоп апарат BTR, премахване на дентикъл и прохождане на облитерирал канал са решими по-успешно и акуратно с помощта на микроскоп с високо увеличение.
Затова профилирайки се в тази област, аз избрах да работя с апаратура на една от най-добрите и доказали се в оптичната индустрия компании – Микроскопи на Zumax и Carl Zeiss.Всяко ендодонтско лечение в кабинета се извършва с микроскоп. 

 

 

 

© www.venusdent.com & Design. All rights reserved.